Vergelijking van materialen voor uw dakbedekking

Publicatiedatum: 1 februari 2024 - Leestijd: 5 min

Ontdek de verschillende dakbedekkingen

dakwerken-gent-soorten-dakbedekking

Wanneer u voor een bepaald soort dak kiest, houdt u best rekening met welke dakbedekking bij welke dakvorm past. Om die keuze te vergemakkelijken, bieden wij een uitgebreid overzicht van alle mogelijke dakbedekkingen, hun voor- en nadelen en bij welk type dak zij het best passen. U kan er in dit artikel alvast kennis mee maken.

 

Hellend dak versus plat dak

Ten eerste moeten we een onderscheid maken tussen dakbedekking die past op een hellend dak en dakbedekking die past op een plat dak. In het artikel over de verschillende dakvormen hebben we de verschillen tussen beide types daken reeds besproken.

Hellende daken

Er bestaan verschillende dakbedekkingen voor hellende daken. De levensduur van de gebruikte materialen varieert van 20 jaar tot 125 jaar. De kostprijs van dit soort dakbedekking ligt tussen 20 en 120 euro per vierkante meter. Hieronder stellen wij 6 mogelijke dakbedekkingen kort voor.

Dakpannen

Dakpannen zijn nog altijd een erg populaire en goedkope dakbedekking voor hellende daken. U kan kiezen uit betonnen dakpannen en keramische dakpannen in klei. Die eerste zijn goedkoper en sneller te plaatsen, keramische dakpannen zijn duurder, maar hebben daarentegen een authentieke look en een langere levensduur (30 tot 50 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing).

Qua vorm kan u dan weer gaan voor holle of platte dakpannen, afhankelijk van de hellingsgraad van uw dak. Het type dat u kiest hangt vooral af van uw budget en het gewenste uitzicht voor uw hellend dak.

Leien dakbedekking

Op zoek naar een exclusieve uitstraling van uw hellend dak? Dan kan u kiezen voor een leien dakbedekking. In vergelijking met dakpannen is het een relatief lichte dakbedekking, maar leien zijn wel iets duurder. Bovendien neemt de plaatsing meer tijd in beslag.

U kan kiezen uit 2 soorten leien: kunstleien uit vezelcement en natuurleien uit natuursteen. De grootste verschillen zitten in de kostprijs en de levensduur van deze twee soorten. Leien uit vezelcement zijn weliswaar goedkoper, maar hebben een kortere levensduur. Leien uit natuursteen hebben een groter prijskaartje, maar gaan wel een stuk langer mee. De gemiddelde levensduur van een leien dakbedekking ligt tussen 25 en 100 jaar.

Dakplaten

Dakplaten zitten in de lift. Logisch ook, want ze zijn de goedkoopste optie en ze vallen ook snel te plaatsen. U kan kiezen voor traditionele golfplaten in metaal, bitumen of kunststof. In staal en aluminium kunt u ook dakplaten met een trapeziumprofiel verkrijgen.

Een 3e optie zijn metalen dakpanplaten. Dit zijn prefab platen in aluminium of staal met de uitstraling van een klassiek pannendak. U kan ze verkrijgen in verschillende vormen, kleuren en afwerkingen. De levensduur van dit soort dakbedekking varieert van 20 tot 50 jaar.

Rieten dakbedekking

Wilt u het landelijke karakter van uw huis graag in de verf zetten? Dan is een rieten dak een prachtige alternatieve dakbedekking. U kan bijvoorbeeld kiezen voor een open rieten dak. Het riet ligt dan op de panlatten, waardoor het aan de binnenkant van de dakconstructie zichtbaar blijft.

Verkiest u een grotere brandveiligheid en minder kans op tocht en stof? Dan is een gesloten rieten dak een betere keuze. Hierbij ligt het riet op een gesloten ondergrond zoals isolatieplaten of multiplex. Een rieten dakbedekking gaat overigens 30 tot 35 jaar mee.

Zinken dakbedekking

Op zoek naar een alternatieve dakbedekking voor de klassieke dakmaterialen? Dan is naast een rieten dak ook een zinken dakbedekking een interessante keuze. Dit flexibele metaal is erg duurzaam (het heeft een levensduur van 50 tot 125 jaar) en heeft een prachtige, unieke uitstraling door haar beschermende patinalaag (dun laagje dat gevormd wordt door natuurlijke processen op metalen).

Tegenover die vele voordelen staat wel een hogere kostprijs dan bij de klassieke dakbedekkingen. Zink is door zijn grote flexibiliteit ook ideaal om gebogen en ronde daken mee te bedekken.

Groendak

Een groendak komt vooral op platte daken voor, maar u kan het ook laten plaatsen op een hellend dak. Deze extensieve groendaken bestaan vooral uit mossen, vetplanten en kruiden. Ze zijn een pak lichter dan intensieve groendaken en vergen ook minder onderhoud. De dikte van zo’n groendak ligt onder de 20 centimeter. Een groendak gaat eveneens decennialang mee, tussen de 50 en 70 jaar.

Let op: bij daken met een hellingsgraad groter dan 35 graden zijn speciale technieken nodig om de verschillende lagen van het groendak op hun plaats te houden.

Platte daken

Ook voor platte daken bestaan er verschillende soorten dakbedekkingen: EPDM, bitumen, PVC dakbedekking, een groendak… We zetten deze vaak voorkomende dakmaterialen op een rij.

EPDM dakbedekking

EPDM is een waterdichte en onderhoudsvriendelijke rubbersoort. Deze dakbedekking is iets duurder dan bitumen, maar daar staan tal van voordelen tegenover. EPDM is erg elastisch en daardoor goed beschermd tegen vervorming en scheuren. Daarnaast is dit materiaal UV-bestendig en uw dak blijft ook beloopbaar.

Een dakwerker kan EPDM op maat van uw plat dak maken en in 1 naadloos geheel aanbrengen. Zo heeft u minder kans op lekkages. De levensduur van een dit soort dakbedekking bedraagt gemiddeld 40 jaar.

Bitumen dakbedekking

Bitumen staat ook bekend als roofing of dakleer. Deze relatief goedkope dakbedekking voor een plat dak is vervaardigd uit aardolie en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bitumen kost iets minder dan EPDM, maar de levensduur is ook korter: 20 à 40 jaar tegenover 30 à 50 jaar.

Een dakwerker brengt bitumen aan in stroken en met 1 of meerdere lagen. Dat kan met een koude verlijming of een warme hechting. Een goede overlapping tussen de stroken is essentieel om lekken te voorkomen.

PVC dakbedekking

Ook PVC is een mogelijk materiaal om uw plat dak mee te bedekken. Net als EPDM is deze kunststof elastisch, waardoor het kan uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen. Zo vermijdt u mogelijke scheurvorming. PVC is bovendien een sterke en tegelijk ook lichte dakbedekking.

Een dakwerker brengt de PVC dakbedekking aan met een directe verlijming op de ondergrond. Hoe dikker de kunststoffolie, hoe langer uw dakbedekking zal meegaan. Gewoonlijk spreken we van een levensduur tussen de 15 en 40 jaar.

Extensief of intensief groendak

Op een hellend dak kan u bijna uitsluitend een extensief groendak plaatsen met mossen, kruiden… Op een plat dak kunt u daarnaast ook kiezen voor een intensief groendak. Zo’n dakbedekking kan bestaan uit grassen, struiken of zelfs bomen. Let op: Dit type is zwaarder en vergt ook meer onderhoud. U heeft bovendien een aangepaste dakconstructie nodig.

Beide soorten groendaken bieden vele voordelen: langere levensduur van uw dak (tot 70 jaar), betere thermische dakisolatie en een buffer voor het regenwater.

Conclusie

Welk daktype u ook kiest, er zijn verschillende opties om uit te kiezen voor uw dakbedekking. Indien u kiest voor een hellend dak, kan u onder andere de traditionele dakpannen of leien dakbedekking laten installeren. U kan echter ook een meer verrassende keuze maken en opteren voor een rieten dakbedekking of een extensief groendak. Heeft u echter liever een woning met een plat dak, dan kan u kiezen voor een EPDM of bitumen dakbedekking. Ook hier bestaat de mogelijkheid om een groendak aan te leggen.

Ander advies

Heeft u dakwerken op de planning staan en bent u nog op zoek naar professionele dakwerkers om alles in goede banen te leiden? In ons artikel over professionele dakwerkbedrijven in regio Gent leggen we uit waar u op moet letten wanneer u voor een bepaalde firma wil kiezen.

Bent u van plan om een nieuw dak aan te leggen? In ons artikel over de verschillende dakvormen leert u de verschillende mogelijkheden kennen zodat u een doordachte keuze kunt maken.

Hoe gaan dakwerkers nu juist te werk tijdens hun projecten? In het volgende artikel komt u meer te weten over de stappen die professionals doorlopen tijdens het dakwerkproject en wat ze exact inhouden.